Przepis:
Przepis na ciasto:
3 jaja
3/4 szklanki cukru
płaska łyżeczka sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
05,szklanki oleju
1 szklanka mąki
2 jabłka
Sposób przygotowania ciasta:
Białka ubić z cukrem,dodać żółtka i resztę składników ,przy czym należy pamiętać ,że olej i mąkę dodajemy na zmianę.Wszystko dokładnie mieszamy aby połączyć składniki.Na koniec dodajemy 2 jabłka starte na tarce o dużych oczkach ,wsypujemy do pozostałych składników i ponownie mieszamy.Ciasto wkładamy do foremek do muffinów wyłożonych papilotkami lub wlewamy w blachę do muffinów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180º przez 30-35minut.
Krem:
3 duże białka
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka dowolnego olejku do wypieków np. z wanilii
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania kremu:
Białka, cukier, wodę umieścić misce. Ubijać mikserem przez około 1 minutę W garnku zagotować odrobinę wody- nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Kiedy woda zacznie parować ubijać białka przez 12 minut.
Ozdabianie:
żelki lub drobne cukierki czekoladowe
odrobina polewy czekoladowej gotowej
cukrowe posypki wg gustu
Gotową masą wyłożyć muffiny ,można posłużyć się rękawem cukierniczym lub woreczkiem.Póżniej dekorujemy ,puszczając wodze fantazji :) Można użyć również odrobinę polewy .
Piękny blog, ciekawe konspekty, świetne zdjęcia, jestem w nim zakochany,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Vamper! :)