Dziś na niedzielny obiad postanowiłam zrobić pierogi, lubi je każdy kto choć odrobinkę spróbuje.Pierogi z brokułami i serem to mój własny debiut kulinarny. Przepis bardzo prosty ,to pomysł na szybki i niezawodnie pyszny obiad na co dzień i od święta.
Farsz metodą prób i błędów wymyśliłam sama , chodziło o dopracowanie proporcji by smak brokuła nie zabijał smaków serów i odwrotnie .Idealna alternatywa dla pospolitego pieroga z kapusta i grzybami.
*********************************************************************************************************** Oto i przepis :
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki ,
-2 żółtka ,
- 1,5 szklanki gorącej wody,
-trochę soli
Składniki na farsz :
-dwa średniej wielkości brokuły,
- 3 serki topione ( najlepiej śmietankowy lub z ziołami),
- 2/3 plastry sera żółtego ,
- sól i pieprz do smaku,
- 3łyżki mleka,
-cebulka prażona
Wykonanie: Brokuły ugotować do miękkości, po odcedzeniu zagnieść widelcem na gładką masę, przełożyć do garnka na dnie ,którego wylewamy 3 łyżki mleka, dodajemy serek topiony, mieszamy aby nie przywarło, na koniec dodajemy rozdrobnione plastry serca .Mieszamy na małym ogniu. Zestawiamy i pozostawiamy do przestudzenia.
Składniki na ciasto zagnieść .Powstałe ciasto rozwałkować i wyciąć koła .Nakładać farsz i zalepić pierogi, gotować na wrzącej wodzie .
Na koniec podsmażyć i posypać prażoną cebulką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz