niedziela, 29 kwietnia 2012

Na niedzielny obiad proponuję....

Dziś na niedzielny obiad postanowiłam zrobić pierogi, lubi je każdy kto choć odrobinkę spróbuje.Pierogi z brokułami i serem to mój własny debiut kulinarny. Przepis bardzo prosty ,to pomysł na szybki i niezawodnie pyszny obiad na co dzień i od święta. Farsz metodą prób i błędów wymyśliłam sama , chodziło o dopracowanie proporcji by smak brokuła nie zabijał smaków serów i odwrotnie .Idealna alternatywa dla pospolitego pieroga z kapusta i grzybami. *********************************************************************************************************** Oto i przepis : Składniki na ciasto: - 4 szklanki mąki , -2 żółtka , - 1,5 szklanki gorącej wody, -trochę soli Składniki na farsz : -dwa średniej wielkości brokuły, - 3 serki topione ( najlepiej śmietankowy lub z ziołami), - 2/3 plastry sera żółtego , - sól i pieprz do smaku, - 3łyżki mleka, -cebulka prażona Wykonanie: Brokuły ugotować do miękkości, po odcedzeniu zagnieść widelcem na gładką masę, przełożyć do garnka na dnie ,którego wylewamy 3 łyżki mleka, dodajemy serek topiony, mieszamy aby nie przywarło, na koniec dodajemy rozdrobnione plastry serca .Mieszamy na małym ogniu. Zestawiamy i pozostawiamy do przestudzenia. Składniki na ciasto zagnieść .Powstałe ciasto rozwałkować i wyciąć koła .Nakładać farsz i zalepić pierogi, gotować na wrzącej wodzie . Na koniec podsmażyć i posypać prażoną cebulką.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz