piątek, 4 maja 2012

Maślane różyczki

Jeśli lubisz ciasteczka maślane to zapewne te przypadną Ci do smaku :) Niby  nie różnią się wiele od tych,które możemy kupić w markecie w puszce...a jednak- są kształtu róży. Ciasteczka w sam raz na popołudniową herbatkę lub kawę, idealne jako przekąska-by róże były np. czerwone należy dodać do ciasta czerwony barwnik w płynie lub w proszku-ja jednak wolę w naturalnym kolorze
.
Składniki:
-200 g masła,
-220 g mąki pszennej,
-220 g mąki krupczatki,
-3 żółtka,
-3/4 szklanki cukru pudru,
-szczypta soli.





Sposób przygotowania


Przygotowanie: Składniki należy wyrobić ciasto na kruche, uformować kulę i włożyć w worek foliowy ,schować do lodówki na godzinę .Następnie wałkować na płaski placek , z którego wykrawamy koła szklanką lub podobnym naczyniem i układamy jeden za drugim koła tak by lekko nachodziły na siebie koniuszkami. Zwijamy koła (wzdłuż krótszego brzegu) w luźny rulon. I przecinamy w połowie tak by z jednego rulonu powstały dwie róże. Dość szybko formujemy powstałe płatki gdyż ciasto może zacząć się kleić należy je lekko docisnąć i postawić na blasze. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Muszą być pyszne! Już zapisałam sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń